Locatie

Cohousing De Sijs zal gebouwd worden op een site langsheen de Geldenaaksebaan in Heverlee. Momenteel staan hier drie verlaten woningen met de huisnummers 182, 184 en 186. Het achterste gedeelte van het terrein is verhard en dient als buurtparking. De site grenst ook aan de Broekstraat en de Hoveniersdreef.

De treinstations van Leuven en Heverlee bevinden zich binnen de 2km van de site, Leuven centrum ligt op wandelafstand. Verder zijn er verschillende busverbindingen in de onmiddellijke omgeving en zijn een aantal grote wegen (E40, E314, Tiensesteenweg, Naamsesteenweg) vlot bereikbaar.

De Sijs is gelegen vlak bij de Abdij van Park en zou hier historisch mee gelinkt zijn. Het beschermde pandje op de hoek van de Broekstraat – Geldenaaksebaan zou gediend hebben als voorhuisje van de abdij. De integratie van dit historische pandje in het project is voor ons dan ook cruciaal.

Met de Molenbeek en een groene spoorwegberm in onze achtertuin, en de abdij van Park in onze voortuin bevinden we ons in een zeer stedelijk maar toch ook natuurlijk landschap. Ook Heverlee Bos en de groene wandelgebieden in Kessel-Lo en Linden zijn vlot bereikbaar met de fiets of de auto. Daarnaast biedt de abdij van Park en de Sportoase/Philipssite tal van recreatieve mogelijkheden. Op wandelafstand van de site zijn er ook verschillende handelszaken te vinden: bakker, apotheek, kapsalon, slager, biologische groentenwinkel “de Wikke”…

Historiek: 

Er staan op de site drie verlaten huizen, met daarachter een verhard terrein dat als buurtparking gebruikt wordt. Woningen nummer 182 en 184 zijn bouwvallig en zullen volledig gesloopt worden. Het huis met het hoge puntdak (nr. 186) heeft historische waarde. Dit pand is beschermd en zou in het verleden gediend hebben als voorhuisje van de abdij. Tot een tiental jaar geleden was hier een buurtwinkeltje met bijbehorend café gevestigd. Ons cohousingproject dankt zijn naam aan het café, dat eveneens ‘De Sijs’ heette.

Vanwege de historische waarde moet deze woning gerenoveerd worden. De voorgevel, het dak met houten gebinte en een aantal andere belangrijke bouwelementen dienen bewaard te blijven. We kiezen er voor om in dit pand de gemeenschappelijke functies van ons cohousingproject onder te brengen, zodat we De Sijs in zekere zin kunnen ‘teruggeven’ aan de buurt.

Vanwege het geschiedkundig verleden van de site is er een archeologisch onderzoek nodig voordat we kunnen beginnen met bouwen. De eventuele kosten hiervan werden reeds verrekend in het budget. Dit onderzoek zal opgevolgd worden door het Autonoom Gemeentebedrijf Standsontwikkeling Leuven en andere bevoegde instanties.

Advertenties